Våtrom
BKF har en egen faggruppe som jobber med våtrom.
Faggruppen arbeider med:
-
Material-løsninger
-
Informasjon om detaljløsninger
-
Reparasjonsteknikker for våtrom
-
Kurs og opplæring
-
Utarbeide fagartikler
Relevante fagartikler:
Reparasjon av påstrykningsmembraner på flislagte våtromsgolv
BKF Fagartikkel Nr 05-2016
Utarbeidet av seniorforsker Arne Nesje, SINTEF Byggforsk på oppdrag fra Byggkeramikkforeningen
Membraner på våtromsgolv lar seg skjøte med egnete materialer og utført av erfarne håndverkere. I en artikkelserie beskriver vi her metoder som er testet ut for å skjøte påstrykningsmembraner som av ulike årsaker må tettes.
Første delartikkel (BKF info nr 4/2016) beskriver hvilke forutsetninger som må være til stede for å skjøte påstrykningsmembraner i våtromsgolv. Denne artikkelen beskriver selve utførelsen og produktene.
Del 1: Forutsetninger for partiell membranreparasjon
BKF Fagartikkel Nr 04-2016
Utarbeidet av seniorforsker Arne Nesje, SINTEF Byggforsk på oppdrag fra Byggkeramikkforeningen.
På flisflater kan det oppstå behov for å fjerne noen fliser for så å lime dem på plass igjen. Årsaken kan være at ved liming kan det blitt høydeforskjell ved fugekantene eller fugebreddene har større breddeavvik, manglede fall mm. En begrenset skifting av noen fliser kan de fleste flisleggere gjøre. Utfordringene oppstår hvis det skal gjøres reparasjon på en påstrykningsmembranen som ligger rett under flisene. Inngrep i membranen krever både egnete reperasjonsteknikker og produkter noe vi beskriver i to artikler. Denne tar for seg hvilke forutsetninger som må være til stede for å skjøte påstrykningsmembraner. Del 2 vil beskrive selve skjøteprosessen.
Nye membranprodukter i norske våtrom
BKF Fagartikkel Nr 1/2016
Flisoverflater i våtrom er ikke vann- og damptette. Derfor finnes det ulike membrantyper med formål å hindre at bakenforliggende konstruksjon blir nedfuktet. Keramikkbransjen har i mange år levert påstrykningsmembraner. Mange leverer også membraner på rull. Denne artikkelen omhandler membranduker på rull utviklet for å monteres rett under fliser.
Del 5: Eksempelsamling med golv med flere sluk
BKF Info No 6/2014
I våtrom er det viktig at vannet alle steder på golvet finner veien til nærmeste sluk. Fallreglene i TEK 10 kombinert med store fliser krever god planlegging. Artikkelen gir eksempler på planlegging av fall hvor det benyttes flere sluk.
Del 4 . Planlegging av golv med flere sluk
BKF Info No 5/2014
I våtrom er det viktig at vannet alle steder på golvet finner veien til nærmeste sluk. Fallreglene i TEK 10 kombinert med store fliser krever god planlegging. Artikkelen gir retningslinjer for fall der hvor det benyttes flere sluk.
Del 1: Prosjekterings- og utførelsesråd for betong- og flisarbeider
BKF Info No 3/2014
De fleste basseng er idag flislagte, Riktig utført fungerer slike bassenger i mange år forutsatt vanlig vedlikehold. Men det forutsetter grundig planlegging og nøyaktig håndverksmessig utførelse. Ikke minst er materialvalg viktig.
I to artikler skal vi oppsummere noen råd for å sikre skadefrie flisflater. Første artikkelen tar for seg betong og flisarbeider.
Del 3: Rennesluk og hjørnesluk
BKF Info No 2/2014
I våtrom er det viktig at vannet alle steder på golvet finner veien til nærmeste sluk. Fallreglene kombinert med store fliser krever god planlegging. Denne artikkelen viser fall-løsninger i kombinasjon med rennesluk og hjørnesluk.
Del2: Eksempler med storformat fliser
BKF Info No 1/2014
I våtrom er det viktig at vannet alle steder på golvet finner veien til nærmeste sluk. Både byggereglene nedfelt i veiledningen til TEK 10 og Byggebransjens våtromsnorm (BVN) inneholder spesifiserte krav. Samtidig har NS3420 regler for hvor jevn er ferdig flislagt overflate skal lages. Fallreglene kombinert med store fliser krever god planlegging. Vi skal i flere artikler beskrive løsninger og muligheter. Denne artikkelen viser eksempler på falloppbygging med store fliser
Om utforming av golvdetaljer, fall mm der man har hjørnesluk
BKf Info No 6/2013
Utformingen av våtromsgolv har endret seg de siste årene, også på sluk og avløpssiden. Fra det klassiske runde sluket med hullrist har vi nå et stort spekter av nye spennende sluk- og avløpsløsninger.
Denne artikkelen viser muligheter med hjørnesluk.
Slike blir reglene fra 1. januar 2012
BKF Info No 9/2011
Der har vært mange meninger og debatter hvorledes man skal lage fukt- og vannskadesikre våtrom. Diskusjonen har dreiet seg rundt hvilke våtromsarbeider er søknadspliktige er hvem kan ha ansvarsrett. Kommunal og regionaldepartementet og Statens Byggetekniske Etat har nå kommet med de retningslinjene som skal gjelde fra 1. januar 2012 og som skal forenkle byråkratiet. Her gis et sammendrag.