Flislagte golv
Hvordan redusere trinnlydstøy
BKF Info No 3/2013
Keramiske fliser er i dag det mest vanlige golvproduktet i bad og andre våtrom. Men vi ser økende interesse for bruk av fliser også i andre arealer. Ved oppussing og fornying av eksisterende boliger ser vi mange som ønsker fliser der det opprinnelig var brukt andre overflateprodukter. I to artikler skal vi vise eksempler på golvkonstruksjoner og hvilke lydisolasjonsegenskaper som kan oppnås. Denne artikkelen omhandler flislagte betonggolv.
Råd og veiledning rundt materialvalg og fugeinndeling av betonggolv som skal filslegges
BKF Info No 9/2010
Et stadig tilbakevendende tema ved flislegging av golv er oppbygging av underlaget. Flislegging krever et stabilunderlag. Artikkelen er beregnet på prosjekterende som skal planlegge betongkvaliteter, utførende som skal utfbetongarbeidene samt flisleggere som skavurdere underlagets egnehet.
Eksempler på ledelinjer i flislagte golv
BKF Info No 2/2010
Keramiske fliser er et vanlig benyttet golvmateriale. Teknisk forskrift til Plan og bygningsloven stiller krav både om sikkerhetsmarkering og tilrettelegging for orienteringshemmede både i boligbygg og publikumsbygg.
Ved bruk av forskjellige keramiske fliser gir ledelinjen nødvendig informasjon til blinde og svaksynte.
I artikkel 4-2009 beskrev vi krav til ledelinjer.
Denne artikkelen beskriver noen av produktene som tilbys på markedet.
Del 2: Materialbeskrivelse og råd om utførelse
BKF Info No 2/2009
Vi har over flere år registrert at varmekabler i våtromsgolv har sluttet å fungere etter relativt kort tid. Omfanget har ikke vært stort i forhold til hvor mange elektriske varmegolv som finnes, men likevel er det et problem for dem det gjelder. Det har hersket uklarheter rundt årsakene til kabelsvikten. Det foreligger nå nyttige erfaringer fra laboratorietesterutført av SINTEF Byggforsk. I to artikler belyser vi temaet Infoartikkel nr 1/2009 omhandlet skadeerfaringer. Denne artikkelen tar for seg valg av materialer, beskrivelse av utførelse samt råd til eieren.
Del 1 Forsøksresultater og skadeerfaringer
BKF Info No 1/2009
Vi har over flere år registrert at varmekabler i våtromsgolv har sluttet å fungere etter relativt kort tid. Det har hersket uklarheter rundt årsakene til kabelsvikten. Det foreligger nå nyttige erfaringer fra laboratorietester. I to artikler vil vi søke å belyse hva vi vet om årsaker til kabelsvikt. Denne artikkelen tar for seg forsøksresultater og skadeerfaringer generelt.
Standarder, krav og merkeregler
BKF Info No 4/2008
Underlaget er helt avgjørende for at man skal få en bestandig og skadefri flislagt flate. Vi vil i to artikler orientere om ulike underlagstyper og hva er viktig å være klar over ved valg av produkt og utførelse av arbeider. Denne artikkelen tar for seg klassifisering og merkeregler av støpe- og avretningsmasser beregnet for å ligge med vedheft mot underlaget.
Artikkelen beskriver hvordan man oppnår tilfredsstillende elektrostatisk beskyttelse ved bruk av keramiske fliser
BKF Info No 3/2008
Når vi går på et golv, spesielt på vintertid når lufta er tørr, lades vi med elektrostatisk elektrisitet. Vi omgir oss med stadig mer ømfintlig elektronisk utstyr. Spenningsutladning forkommer når vi kommer i kontakt med gjenstander. Det kan både være ubehagelig for personen, men også skape driftsforstyrrelser og være ødeleggende for elektronisk utstyr.
Derfor skal vi her orientere om hvordan vi oppnår tilfredsstillende elektrostatisk beskyttelse ved bruk av keramiske fliser på golvet.
Hvordan utforme holdbare og skadefrie golv
BKF Info No 6/2007
Elektrisk golvvarme har vært benyttet i mange år i kombinasjon med keramiske fliser og naturstein.
Det har de senere årene kommet mange aktører på dette markedet med noe forskjellige varmeelementløsninger. Byggkeramikkforeningen har sett på hvordan ulike kabelleverandører beskriver oppbyggingen av golv hvor det skal legges fliser. Bruksveiledningene skisserer forskjellige metoder for hvordan kabler skal monteres inn i støpe-og avretningsmasser på konstruksjoner som i utgangspunktet burde ha en enhetlig beskrivelse. Byggkeramikkforeningen ønsker i denne artikkelen å beskrive våre erfaringer og synspunkter på denne type varmegolv. Hensikten er å foreslå mer enhetlige løsninger til oppbygging og utførelse som i samarbeide med elektroinstallatørene og kabelleverandørene kan være en form for ” bransjenorm”.
Noen erfaringer fra testing av lette understøper
BKF Info No 10/2005
Både i nybygg og ved ombygging og utbedring er det ønskelig med et stabilt underlag der det skal lages flisgolv. Et undergolv skal dekke flere funksjoner; trykkstyrke, stabilitet, lyd, varmeisolasjon, kort byggetid som gir hurtig framdrift mm. Vi skal her beskrive våre erfaringer med isolerende golvstøp, et produkt som har vært på markedet i kort tid og som har en rekke interessante egenskaper.
Metoder for fornying og fuktsikring
BKF Info No 5/2004
Fuktskader i kjøkken utgjør 17 % av registrerte fuktskader hos forsikringsselskapene.
Kjøkken utføres ikke med samme sikkerhetsregler som for eksempel bad og andre våtrom. Konsekvenser ved vannlekkasjer i kjøkken er derfor store. En måte å unngå framtidige problemer er å benytte vannbestandige golvmaterialer og installere aktive lekkasjevarslere. Her gis noen eksempler for utførelse i forbindelse med fornying av kjøkken hvor det ønskes å bruke keramiske fliser som belegg. Metoden er også anvendelige ved nybygging.